Sastamalan Taekwon-Do seura

Teoria uusi

Teoria

Tälle sivulle on koottu Taekwon-Don teoriaan liittyviä osiota, kuten Taekwon-Do vala, Taekwon-Don pääperiaatteet, sanastoa, tietoa liikesarjoista ja niin edelleen.

Taekwon-Do vala

Valan on tarkoitus sitoa Taekwon-Don harrastaja noudattamaan sääntöjä sekä toimimaan moraalisesti oikein. Näin opettaja, seura sekä harjoittelijat voivat luottaa toisiinsa. Valaa ei kenenkään tule vannoa kevyesti, vailla todellista sitoutumista. Vala luetaan aina kilpailujen, vyökokeiden sekä leirien yhteydessä, joskus myös tavallisten harjoitusten alussa.

  1. Lupaan noudattaa Taekwon-Don pääperiaatteita.
  2. Tulen kunnioittamaan opettajaa ja ylempiä vöitä.
  3. Lupaan olla käyttämättä Taekwon-Doa väärin.
  4. Tulen olemaan puolestapuhuja vapaudelle ja oikeudenmukaisuudelle.
  5. Autan rakentamaan rauhallisempaa maailmaa.

Taekwon-Don pääperiaatteet

Näiden periaatteiden on tarkoitus ohjata oppilaita fyysisen kasvun ohella myös henkisen kasvun tielle. Näin Taekwon-Don on tarkoitus myös kasvattaa oikeamielisiä, määrätietoisia ja ahkeria ihmisiä. Siksi harjoitustenvetäjä ei ole vain valmentaja vaan myös opettaja.

  • Kohteliaisuus
  • Rehellisyys
  • Uutteruus (ahkeruus)
  • Itsehillintä
  • Lannistumaton henki (sisukkuus)

Liikesarjat

Idän muinainen laki oli samanlainen kuin Hamurabin laki, “silmä silmästä, hammas hampaasta, ja sitä noudatettiin tiukasti, vaikka kuolema olisi aiheutettu vahingossa. Tämän tyyppisessä ympäristössä, ja koska nykyistä ottelujärjestelmää ei ollut vielä kehitetty, on kamppailulajien opiskelijan mahdotonta harjoitella tai testata yksilöllistä hyökkäys- ja puolustustaitoaan liikkuvia vastustajia vastaan.

Yksilöllinen eteneminen oli varmasti estetty, kunnes mielikuvituksellinen harjoittaja loi ensimmäiset liikesarjat. Liikesarjat ovat erilaisia yhdistelmä ​​​​perusliikkeitä, joista suurin osa edustaa joko hyökkäys- tai puolustustekniikoita jäsenneltynä määrättyyn tai loogiseen järjestykseen.

Lisää liikesarjoista: Liikesarjat →

Sanasto

Pieni sanasto pdf-tiedostona.

4-suuntaan harjoitteet

80- ja 90-luvulla harjoiteltiin paljon neljään suuntaan harjoitteita, joita oli kaikkiaan 24: kahdeksan erilaista lyöntiä, torjuntaa ja potkua. Nämä olivat kuitenkin epävirallisia tekniikkaharjoitteita (ensimmäisiä lukuunottamatta), vaikkakin niitä aina ylemmälle siniselle vyölle asti kysyttiin vyökokeissa. Harjoitteina ne kuitenkin ovat erinomaisia ja niitä kannattaakin aina silloin tällöin tehdä. Neljään suuntaan lyönti alkaa ainaa eteenpäin, torjunta ja potku taaksepäin.