Sastamalan Taekwon-Do seura

Seuran toiminta

Sastamalan Taekwon-Do tarjoaa Taekwon-Do-opetusta lapsille, nuorille ja aikuisille alkeiskurssien ja jatkokurssien muodossa. Lisäksi seura järjestää nuorille ja aikuisille kuntopotkunyrkkeilyä, johon myös Taekwon-don harrastajat voivat osallistua. Meillä on harrastajia tällä hetkellä on jo melkein sata ja lisää mahtuu mukaan!

Sastamalan Taekwon-Do seuralle on jo pitkä historia, jonka varrelle on mahtunut seuran nimenmuutoksia, lukusia opettajia, huikeita kilpailijoita, maailmanmestareita ja monia hienoja harrastajia. Tälle sivulle on muodostettu seuran historiikki, jota päivitetään aika ajoin.

Ensimmäiset alkeiskurssit seurassa vedettiin jo vuonna 1987. Seuran perusti Markku Koski, joka oli perustamassa myös Nokian ja Valkeakosken Taekwon-Do seuroja. Vammalan Taekwon-Do seura perustettiin virallisesti 9. päivä marraskuuta vuonna 1988. Seuran harjoituksia on pidetty mm. Marttilan koululla, Lukion liikuntasalissa, Muistolan koululla, Hopun koululla ja nykyisin Vinkin Vapaa-aikakeskuksessa.

Lisäksi omatoimisia harjoituksia käytiin vetämässä virastotalon tatamilla.

Viereissä kuvassa historian siipien havinaa: Erkka Keinänen ohjaamassa harjoituksia Marttilan koululla 90-luvun alussa.

Eturivissä vasemmalta Mikko Alliniemi, Mari Ylinen, Lasse Kuusisto ja Pasi Keskumäki

1987

Seuran ensimmäisen alkeiskurssi käynnistettiin Markku Kosken toimesta

1988

Vammalan Taekwondoseura ry perustettiin 9.11.1988

NIMIHISTORIA

Sastamalan Taekwon-Do Seura ry 03.12.2013 –
Taekwon-Do Center Sastamala ry 12.11.2009 – 02.12.2013
Vammalan Taekwon-Do Seura ry 15.08.2005 – 11.11.2009
Vammalan Taekwondoseura ry 18.01.1989 – 14.08.2005

1990

Markku Kosken jälkeen 90-luvun alussa opetuksesta vastasi Erkka Keinänen, joka ajeli Tampereelta Vammalaan vetämään treenejä jopa 2-3- kertaa viikossa. Perinteiset harjoituspäivät olivat tiistai, torstai ja sunnuntai.

1992

Ensimmäiset omat mustat vyöt seuraan saatiin vuonna 1992, kun Mikko Allinniemi (FL-1-28) ja Harri Ketamo (FL-1-32) suorittivat 1.Dan vyöarvon. Sen jälkeen seuraan on saatu aikojen saatossa toistakymmenta mustaa vyötä.

Seurassa on ollut aina vahvaa kilpailuosaamista ja huippumenestystäkin on tullut. Ensimmäiset kilpailut Vammalassa pidettiin vuonna 1992, jolloin järjestettiin juniorien SM-kilpailut.

Vammalan joukkue matkalla SM-kisoihin Ouluun vuonna 1992.
Mikko Pelttari, Mika Luukkanen, Pasi Keskumäki
Jussi Jokinen, Lasse Kuusisto, Ari Asplund

1994

SM-mitaleita seuraan saatiin jo 90-luvun alkupuolella. Ensimmäinen suomalainen maailmanmestaruusmitali saatiin Malesiasta vuonna 1994 Harri Ketamon voittaessa MM-pronssia erikoistekniikoista.

Mikko Allinniemi (ylin), Harri Ketamo ja Erkka Keinänen poseeraamassa Ellivuorella

1995

1995 oli historiallinen vuosi suomalaisessa Taekwon-Dossa. Erkka Keinänen yhdessä Marko Liekkeen kanssa suorittivat ensimmäisenä suomalaisina 4.Dan vyöarvon eli kansainvälisen opettaja-arvon.

Juniorien MM-kilpailut järjestettiin kesäkuussa Varsovassa. Vammalaiset Lasse Kuusisto ja Jussi Jokinen olivat Suomen kultajoukkueessa voittamassa maailmanmestaruutta voimamurskauksessa

Takarivissä Mika Luukkanen, Erkka Keinänen, Fikret Güler ja Lasse Kuusisto.
Eturivissä Ari Asplund, Jussi Jokinen ja Ismo Mäkinen

2000-luku

90-Luvun loppupuolella seuran toiminta hiipui, mutta 2000-luvun alussa Puolasta Suomeen muuttanut Mariusz Steckiewitz käynnisti seuran toiminnan uudelleen Taekwon-Do Centerin alaisuudessa. Taekwon-Do Centerin toimiessa Vammalassa seura järjesti ensimmäiset juniorien alkeiskurssit.

2003

Puola ja Varsova on osoittaunut varsin hyväksi kilpailupaikaksi Vammalaisille kilpailijoille. Sen voi todeta myös Vammalan seurassa uransa aloittanut Ismo Mäkinen, joka voitti ensimmäisen liikesarjojen maailmanmestaruutensa vuonna 2003 samassa hallissa järjestetyissä MM-kilpailuissa kuin vuoden 1995 juniorijoukkue. Suomen menestynein taekwondoin voitti kilpailu-uransa aikana voitti neljä perättäistä liikesarjojen maailmanmestaruutta vuosina 2003, 2005, 2007, 2009. Lisäksi Mäkinen voitti kolme Euroopan mestaruutta.

2005

Vuonna 2005 Vammalassa Sylvään koululla järjestiin mustien vöiden SM-kilpailut ensi kertaa seuran toimesta. Samassa yhteydessä järjestettiin myös vielä tänäkin päivänä kilpailtava värivöiden Helmi Cup -kilpailu.

2009

TKD Center Sastamalassa aloitti Taekwon-Don harrastamisen myös Nyyti Korolainen, joka voitti Steckiewitzin valmennuksessa vuonna 2009 maailmanmestaruuden naisten raskaan sarjan ottelussa.

Nyyti Korolainen, maailmanmestari 2009

2012

Vuoden 2011 lopussa Taekwon-Do Center lopetti toiminsa Sastamalassa ja Mikko Allinniemi ryhtyi seuran päävalmentajaksi ottaen opetusvastuun vuoden 2012 alusta. Seuran puheenjohtajaksi valittiin Ari Asplund.

Seuran uusi hallitus kokoontui ensi kertaa 8.3. Kokouksessa päätettiin vaihtaa seuran nimeä. Nimi spekulaatiossa ehdottiin mm. Vammalan Taekwon-Do seuraa ja Sastamalan Taekwon-Do seuraa, mutta hallitus päätyi esittämään yleiskokoukselle nimeä Tyrwään Taekwon-Do seura. Nimessä on mietitty paikkakunnan historiaa, mutta myös uudella nimellä uuden ajanalkua seuran pitkässä historiassa. Samassa kokouksessa hallitus virallisesti nimitti Mikko Allinniemen seuran pääopettajaksi.

Seuran kevätkokous pidettiin 12.5. Tuolloin päätettiin myös seuran nimestä. Yleiskokous valitsi seuran nimeksi Sastamalan Taekwon-Do seura.

Kesäkuussa järjestettiin Palomieskerhon mökillä kevätkauden päätökseksi saunailta, joka oli tarkoitettu kaikille seuran jäsenille. Ohjelmaan kuului mm. lentopallon pelaamista, saunomista, uintia ja makkaran paistoa. Kevätkauden lopulla julkaistiin myös seuran uudet www-sivut, jotka löytyvät osoitteesta www.tkd-sastamala.net. Sivuja käytetään mm. alkeiskurssien mainostamiseen ja seuran asioiden tiedottamiseen jäsenistölleen.

Vuoden 2012 toimintakertomus

2013

Maaliskuussa järjestettiin seuran kevättapahtuma Kiikan uimahallilla. Ohjelmassa oli saunomisen ja uimisen lisäksi ruokailu ja tapahtuman pääteeksi seuran kevätkokous.

Kesäkuussa järjestettiin kauden päätössaunailta Karkussa Hoikan Helmessä. Saunailtaan oli tarkoitettu kaikille seuran jäsenille. Ohjelmaan kuului mm. lentopallon pelaamista, saunomista, uintia ja makkaran paistoa.

Seuran järjesti pitkästä aikaa kilpailut Sastamalassa. 14.9. Sylväällä pidetyistä kisoista saatiin runsaasti arvokasta kokemusta kilpailuiden järjestämisestä. Ja tietysti monia mitaleita! B-juniorien sarjoissa Ilari Kulmala, Maiju Pihlava, Hugo Lepistö, Johannes Raittinen ja Asseri Kulmala ylsivät mitaleille asti! Vastaavaan temppuun värivöiden sarjoissa pystyivät Tanja Lehtimäki, Heikki Ahola, Leevi Kuutti ja Lauri Paasikko.

Marraskuussa järjestetiin syyskokouksen yhteyssä koko seuran yhteinen saunailta.

Vuoden 2013 toimintakertomus

2014

Syyskauden alussa seura osallistui kaupungin järjestämään harrastukset-tapahtumaan. Seuralla oli oma esittelypiste ja sen lisäksi pidimme Taekwon-Do-näytöksen.

2016

Toukokuussa järjestettiin kauden päätössaunailta kevätkokouksen yhteydessä Sastamalan kaupungin rantasaunalla Iisassa. Saunailta oli tarkoitettu kaikille seuran jäsenille. Ohjelmaan kuului mm. junnujen harjoitukset, saunomista, uintia ja makkaran paistoa.

Seura järjesti suunnitelman mukaisesti kilpailut Vammalassa syyskuussa Sylvään koululla. Kilpailuissa oli sarjat B-junioreille, värivöille ja mustille vöille. Kilpailuihin osallistui noin 100 kilpailijaa. Syyskilpailut olivat kolmannet laatuaan ja kilpailuperinnettä päätettiin vaalia myös tulevina vuosina.

2017

Vuonna 2017 saavutetiin seurankin kannalta hieno merkkipaalu, kun Mikko Alliniemi suoritti 7.Dan (FL-7-3) eli mestarin vyöarvon yli 30 vuoden Taekwon-Don harjoittelun jälkeen.

Mestari Mikko Allinniemi (keskellä) suurmestareiden Kim Ung Lan ja Rofl Becking vyökokeessa 2017.

2018

SM-kilpailut järjestettiin seuran toimesta vuonna 2018 Vexve Areenalla. Kilpailuihin osallistui yli 230 kilpailijaa. Kilpailut olivat samalla Sastamalan seuran 30-vuotisjuhlakilpailut. 30-vuotista seuraa juhlistettiin myös Vinkin Vapaa-aikakeskusksella järjestetyllä leirillä johon osallistui yli 60 harrastajaa ympäri Suomea. Juhlallisuudet kruunattiin juhlaillallisella, jossa Ari Asplund kutsuttin seuran kunniapuheenjohtajaksi ja Erkka Keinänen, Mikko Allinniemi, Lasse Kuusisto ja Ismo Mäkinen kutsuttiin kunniajäseniksi.

Lasse Kuusisto, Ismo Mäkinen, Ari Asplund, Harri Ketamo ja Mikko Allinniemi seuran 30-vuotisjuhlaillallisella

2019

Vuonna 2019 aloitettiin alkeiskurssien lisäksi uudenlainen kurssi, kuntokamppailu, josta käytettiin myös nimitystä kunto-taekwon-do. Kurssin ajatuksena on tarjota matalan kynnyksen mahdollisuutta tutustua kamppailulajeihin ja kamppailulajin omaiseen kuntoa kohottavaan urheiluun…ja saada sitä kautta mahdollisesti myös uusia Taekwon-Don harrastajia.

Syksyllä järjestiin jälleen kilpailut Sylvään koululla. Seurasta on aina löytynyt hienosti talkoohenkeä ja näitäkään kisoja ei olisi pystytty ilman talkoovoimia järjestämään. Kilpailuihin osallistui lähes 80 kilpailjaa 15 seurasta.

Talkoomiehet Ari ja Petri tositoimissa
Jan on viime vuosilta tuttu näky koutsin penkillä
Antti ja Tomi hippasilla
Juniorien pyykkipoikaottelussa on aina vauhtia.

Joulukuussa Jan Vidfelt ja Petri Keränen suorittivat 2.Dan mustan vyön arvon. Kokeen arvostelijana toimi Sastamalan seuran mestari Mikko Allinniemi, 7.Dan

Sastamalan seuran kokelaat laitettiinkin kovaan testiin ja tässä yhteydessä kumpikaan ei välttynyt kolhuiltakaan. Molemmat kokelaat kuitenkin läpäisivät kovatasoisen Dan -kokeen hyvillä pisteillä ja arvosanoilla.

– Mestari Allinniemi

2020

Kukapa olisi uskonut jouluna 2019 miten vuonna 2020 treenataan. Alkuvuodesta treenattiin ja kilpailtiin vielä ihan normaalisti.

SM-kisat ja Helmi Cup

Seura pärjäsi hienosti värivöiden Helmi Cup -kilpailuissa ja mustien vöiden SM-kisoissa. Sastamalan Taekwon-Do oli hienosti peräti neljäntenä Helmi Cupin mitalitaulukossa ja seitsemäntenä kokonaiskisassa.

SM-kisoista oli tällä kertaa kotiintuomisina yksi pronssimitali, kun Eveliina Hämäläinen otteli pronssille naisten -68 kg:n sarjassa. Helmi Cupissa Tomi Kivimäki räjäytti pankin ja voitti peräti kolme kultamitalia! (ottelu, liikesarjat ja erikoistekniikat). Juniorien sarjoissa Joona Mattila voitti hienosti kultaa erikoistekniikoissa ja pyykkipoikaottelussa.

Muista mitaleista vastasivat Wilfred Piirainen (hopeaa ottelusta), Axel Vidfelt (hopeaa erikoistekniikoista) ja Maria Rautanen (pronssia ottelusta).

Harjoitukset tauolle kesken kaiken

Maaliskuussa 2020 koettiin jotain historiallista. Globaali koronaviruspandemia sai aikaan sen, että myös Sastamalan seuran harjoitukset jouduttiin keskeyttämään. Parissa viikossa kuitenkin saatiin aikaiseksi ensimmäiset etätreenit, jotka lähetettiin YouTubeen ja harrasjat pysyivät videota seuraamalla tekemään harjoituksia kotoa käsin. Kesällä tilanne hieman helpotti ja syyskauden aluksi päästiin jälleen treeninsalille. Kaikki kilpailut ja leirit oli kuitenkin peruttu. Joulukuun alusta jouduttiin jättämään taas lähiopetus ja palaamaan etätreeneihin.

2021

Tammikuussa seuran hallitus päätti hakea HLU:n jäsenyyttä. Jäsenhakemus käsiteltiin HLU:n hallituksen kokouksessa 2.päivä helmikuuta ja hakemus hyväksytiin ja Sastamalan Taekwon-Do seurasta tuli HLU:n jäsenseura!

Korona-rajoitusten aikana etätreenien lisäksi päästiin treenaamaan ulkona. Maaliskuun loppupuolella alkoi olla jo sen verran valoisaa, että illallakin pystyttiin ulkona treenaamaan. Treenejä jatkettiin kesälläkin ja heinäkuussa päästiin jo takaisin tatamille treenaamaan.

Tomi, Pauliina ja Tero Hopulla treenamassa

SM-kisat ja Syys Cup

Pitkältä tuntunut kilpailutauko saatiin päätökseen syyskuun lopussa, kun SITF ja Tampereen Taekwon-Do seura järjestivät mustien vöiden SM-kilpailut ja värivöiden Syys Cup -kilpailut Tesoman palloiluhallilla. Edellisistä kisoista oli kulunut jo puolitoista vuotta (SM-kisat Raaseporissa helmikuussa 2020) ja se näkyi hieman kilpailijamäärissä. Normaalisti vastaavat kilpailut vetävät yli 200 kilpailijaa paikalle, mutta tämän vuoden kisoissa oli 130 kilpailijaa kamppailemassa mitaleista.

Sastamalan seurasta kisoihin osallistui kahdeksan kilpailijaa. Kultamitalit saatiin kolmesta sarjasta: Joona Mattila liikesarjoista, Aina Kuusisto erikoistekniikoista ja Emil Vidfelt ottelusta. SM-kisoissa Petri Keränen sijoittui hienosti toiseksi ja hopeamitali kaulassa oli siten kotiin tuomisina. Tulokset kokonaisuudessaan löydät Kihapp-järjestelmästä.

Syyskauden päätteeksi pidettiin nuorten ja aikuisten peruskurssin ja värivöiden vyökokeet. Vyökokeet järjestettiin torstaina 16.12.2021 Vinkin vapaa-aikakeskuksella.

Liuta uusia keltaisia vöitä.
Lisää sinistä ja vihreää.

2022

Toukokuussa järjestettiin seuran ensimmäiset salikisat, jossa harjoiteltiin sitä mitä kilpailuissa tehdään ja miten siellä toimitaan. Ennen jokaista lajia opeteltiin/kerrattiin säännöt, jotta tiedettiin miten kilpailla. Tapahtumaan osallistui yli 30 harrastajaa eri rooleissa. Päivän päätteksi nähtiin siinä määrin tyytyväisiä ilmeitä, että päätettiin järjestää vastaavat salikisat syksyllä.

Salikisat 28.5.2022. Kuva: Petri Mattila

Syyskauden salikisat järjestettiin 24.9. ja tällä kertaa varattiin myös rantasauna jälkipelejä ja saunomista varten.

Lauantaina 5.11. kilpailtiin Sylvään koululla 17 seuran ja yli 100 kilpailijan voimin. Kilpailuissa käytiin vuoden viimeinen Black Belt Cup -osakilpailu ja sen lisäksi sarjoja oli värivöiden sarjoissa lapsille ja aikuisille. Sastamalan Taekwon-Do seuran kilpailijat saavuttivat hienosti kuusi mitalisijaa:

1. Tony Kernen, pyykkipoikaottelu
1. Aina Kuusisto, erikoistekniikat

2. Aina Kuusisto, ottelu
2. Joanna Kivimäki, liikesarjat
2. Tero Kuusisto, voimamurskaus
2. Joona Mattila, erikoistekniikat

2023

Sylväällä pidettiin leiripäivä 1.4. eikä se ollut aprillipilaa. Treenien lisäksi juniorien vanhemmille pidettiin tiedotustilaisuus / vanhempainiltapäivä, jossa esiteltiin seuran toimintaa ja kerrotaan lyhyesti minkälainen laji tämä Taekwon-Do on. Junioriryhmien treenissä oli myös mahdollisuus natsakokeeseen, mikäli se on ajankohtaista. Nuorten ja aikuisten leiripäivän teemana oli perustekniikka ja liikesarjat, joita hinkattiin oikein huolella.

Kevätkauden salikisat pidettiin 22.4. Vareliuksen liikuntasalissa, mikä osoittautu tosi hyväksi paikaksi pitää salikisoja. Tapahtumaan osallistui noin 30 henkilöä harjoittelemaan mitä kisoissa tehdään ja miten kisoissa toimitaan.

Lauantaina 13.5. järjestettiin vuosittainen Black Belt Cup Sastamala -kilpailu Sylväällä. Kilpailuihin saatiin yllättävän paljon kilpailijoita, lähes 130, siihen nähden, että kisat käytiin vain pari viikkoa EM-kisojen jälkeen. Sastamalan seurasta oli mukana yhdeksän kilpailjaa, mikä oli parannus viime vuoden kuuteen nähden. Yhdeksän kilpailijaa toivat saman verran mitaleita: kultamitaleja oli kaksi, hopeaa kolme ja pronssimitaleja neljä. Kultamitalit taskuun käärivät Lasse Kuusisto miesten voimamurskauksesta ja Aina Kuusisto B-juniorien erikoistekniikoista. Aina saavutti hopeaa ottelusta. Miro Silveri ja Eeli Virtanen kilpailivat hienosti ja molemmat nappasivat hopea- ja pronssimitalit: Miro C-juniorien liikesarjoista ja pyykkipoikaottelusta ja Eeli B-juniorien liikesarjoista ja erikoistekniikoista. Pronssimitaleille ylsivät myös Toni Kivimäki C-juniorien pyykkipoikaottelussa ja Joona Mattila B-juniorien ottelussa.


Kuvat: Ari Asplund, Ari Suonpää, Mikko Allinniemi, Lasse Kuusisto, Petri Mattila


Lue myös

Harjoitukset
Alkeiskurssit
Kuntokamppailu


Seuran toiminnasta muulla

Vammalaan rantautui harvinainen korealainen laji 1980-luvun lopulla, nyt Sastamalan Taekwon-Do -seura on jo 30-vuotias – Katso kuvat harjoituksista: https://www.tyrvaansanomat.fi/urheilu/art-2000006948667.html

Sastamalan menestynein urheiluseura korostaa henkistä kasvamista:https://www.puheenaiheet.fi/urheilu/sastamalan-menestynein-urheiluseura-korostaa-henkista-kasvamista/